Films

In 2009 zat ik een aantal maanden in noord Oeganda; toevallig verbleef ik in hetzelfde rommelige hotel als de Britse documtairemaker Oliver Steeds. Hij maakte een documentaire over diefstal van malaria medicijnen en corruptie in de medische zorg. Al tijdens het filmen deed zijn werk zoveel stof opwaaien dat lokale autoriteiten probeerden zijn filmmateriaal te vernietigen. Oliver vroeg me een paar dagen zijn filmmateriaal te verbergen onder mijn matras. Terug in Londen hielden we contact, werkten samen aan de documentaire, een Q&A sessie in de studio van Channel 4 en fondsenwerving voor malaria bestrijding in Oeganda. Sinds die momenten in Oeganda en Londen is mijn interesse in het gebruik van film voor het verbeelden van maatschappelijke problemen en wetenschappelijke bevindingen toegenomen. Sinds 2012 probeer ik actiever gebruik te maken van filmmateriaal bij mijn werk en word daarbij geholpen door vriend en filmmaker Michiel Vaanhold.

Nederlandse Nobelprijswinnaars: Andrei Geim (2010)

Samen met collega's van De Jonge Akademie en Bruno van Wayenburg heb ik het initiatief opgevat om animaties van Nederlandse Nobelprijswinnaars te maken. De tweede in hopelijk een lange reeks: Andrei Geim die met zijn onderzoek naar grafeen en zijn spielerei met een zwevende kikker opzien baarde.

Nederlandse Nobelprijswinnaars: Christiaan Eijkman (1929)

Samen met collega's van De Jonge Akademie en Bruno van Wayenburg heb ik het initiatief opgevat om animaties van Nederlandse Nobelprijswinnaars te maken. Als eerste in hopelijk een lange reeks: Christiaan Eijkman die met zijn onderzoek naar de ziekte beriberi de basis legde voor de ontdekking van vitamines.

AMMODO Science Award (2019)

Voor de AMMODO Science Award 2019 maakte Anne Dilven een videoportret.

Videoportret Radboud Science Awards (2016)

Samen met hoogleraar Kunstgeschiedenis Jos Koldeweij en hersenonderzoeker Christian Doeller ontving ik een van de Radboud Science Awards 2016. Deze prijs is een waardering voor de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek maar vooral een mogelijkheid om onderzoek te vertalen naar lesmateriaal voor het basisonderwijs.

Examining the spread of malaria in Ethiopia (2019)

Een illustratie van ons project in Ethiopie waar we onderzoeken welke muggen en welke mensen belangrijk zijn voor de verspreiding van malaria.

Menselijk bloed tegen malaria (FastFacts 2015)

FastFacts maakt films over de onderzoeksactiviteiten van leden van De Jonge Akademie. Mijn film gaat over een bijzondere afweerrespons die de basis vormt voor een vaccin dat muggen beschermt tegen malaria.

Lab music (2015)

Else Bijker nodigde multi-instrumentalist/ componist Joris Holtackers een middag uit in het lab van de afdeling medische microbiologie van het Radboudumc. Dit is het resultaat. Labmuziek!

ZDF over een pil die malariaparasieten en muggen doodt (2014)

Het Duitse ZDF maakte voor Heute in Europa een item over ons combinatiemiddel dat malariaparasieten en muggen doodt. De film is helaas niet meer beschikbaar.

Gewetenschap trailer (2015)

Een trailer van het theater- en discussieprogramma dat we voor De Jonge Akademie ontwikkelden samen met Pandemonia Science Theater. Details, inclusief suggesties voor de aansluitende discussie is te vinden op de website van De Jonge Akademie.

Malariaworkshop in Yaounde, Kameroen (2014)

In oktober 2014 organiseerde ik samen met een Franse collega, Isabelle Morlais, een workshop voor 13 wetenschappers uit 7 Afrikaanse landen. Tijdens de workshop leerden de deelnemers hoe ze malariamuggen kunnen kweken en experimenten kunnen uitvoeren om de verspreiding van malaria beter te begrijpen. De  fotograaf en filmmaker Fabien Beilhe maakte een kort verslag.

NOS over medicijnen voor malaria eliminatie (2014)

Een item van Tanja Braun van de NOS over onze studies in Burkina Faso en Kenia naar medicijnen die de verspreiding van malaria voorkomen. De beelden uit Burkina Faso zijn gemaakt door Michiel Vaanhold.

Biomedische Wetenschappen Malaria (2013)

Deze korte promotiefilm maakten we samen met Michiel Vaanhold en het team van Studio MAD. De film geeft een indruk van de verschillende malariaonderzoeken waaraan Nijmeegse (bio)medisch onderzoekers werken.

Radboudumc Freezer Challenge (2021)

In 2020, we challenged department at Radboudumc to improve the sustainability of cold storage of materials. Cas Boshoven made an informative short clip on our results. Together, we saved over 10.000 euro in electricity bills and the CO2 equivalent of 25 return flights to New York. And all that without affecting sample integrity! 

Thoughtful Travel Pledge for academia (2022)

De ecologisch voetafdruk van onderzoekers overtreft die van complete landen. We reizen wat af. Een fors deel van die reizen is eigenlijk niet noodzakelijk. Juist van wetenschappers zou je verwachten dat ze de laatste wetenschappelijke inzichten en technologische ontwikkelingen omarmen! Om die gedachte en een internationale petitie te ondersteunen maakte ik samen met Bruno van Wayenburg een mooie animatie.